(grote) zus zijn

 

Ik kreeg van mijn moeder een shirtje dat ik vroeger droeg toen mijn zusje net geboren was. Er staat op, ik ben de grote zus.  En toen raakte me dat vandaag even heel erg. ik dacht aan toen k met mn kleine broertje foto's maakte en m alleen op zn fiets naar huis stuurde toen ik bijna ging eten. Het broertje was me onwijs mist, waar ik soms bijna mama van was , die ik in bad deed, naar bed bracht, verhaaltjes voor las, muziek mee maakte, gitaarakkoorden aanleerde, ik leerde hem tekenen, speelde met hem buiten, overhoorde zijn huiswerk en waarmee k heeeeel veel knuffelde, waar ik mee danste op Trinity of mee zong met Elly en Rikkert. Die soms bij me op bed mocht zitten en we dan lekker muziek gingen luisteren en kletsen. Waarmee ik heerlijk kon lachen en gek doen. Mijn broertje die het zo moeilijk heeft te vechten tegen prikkels van de wereld, met alles wil hij mee doen. Mijn broertje die het liefst net als zijn grote zus acties voert voor het goeie doel en die een enorm gave band heeft met paarden.

Maar ook mijn andere broertje die onzeker kan zijn, waarmee ik heerlijk kan kletsen, die puber aan het worden is, ook hem deed ik in bad, bracht hem naar bed en speelde vaak buiten. Hij geniet enorm van de 1 of 1 aandacht, het broertje die ik vorig jaar uitzwaaide omdat hij op schoolkamp ging met groep 8. Die nu in de eerste klas zit en het erg naar zijn zin heeft. Het broertje wat me mist.

Dan mijn oudste broertje, waar k lekker mee kan kletsen, die humor die hij heeft, die bij de Intratuin werkt en zo'n kerel word ineens, waarmee ik soms gezellig wat lekkers mee ga halen, gewoon omdat het kan. Maar die ook hier komt eten en mij om advies vraagt. 

Mn zusje waar ik enorm mee kan lachen, die zo anders is dan ik, die nu werkt bij een bedrijf op Urk en zo ver gekomen is, die gelukkig is met haar verloofde en volgend jaar hoopt te trouwen. die nu gezellig bij haar zus op de koffie komt. Ik ben een trotse grote zus, maar ook een erg onzekere grote zus. Die ook haar broertjes en zusje het liefst tegen alle pijn en verdriet wil beschermen , die heel fel word als haar zusje of broertjes onrecht word aangedaan. Want van mijn familie blijf je af. Best een taak als grote zus, maar o zo mooi!!!