Pesten

 

De gevolgen zijn vaak niet te overzien! Pesten is iets wat ontzettend veel voorkomt en wat ook steeds vaker in het nieuws is, op films word vertoont en besproken word op scholen. 

Zelf ben ik jarenlang gepest (ongeveer 11 jaar) in de vorm van uitschelden, schoppen en slaan, negeren, bedreigen, spullen afpakken, weggooien of kapotmaken. Scholen waren niet de plekken waar ik me echt veilig kon voelen. De gevolgen bij mij zijn voornamelijk onzekerheid en ik heb een angststoornis ontwikkeld , al heb ik tegenwoordig gelukkig bijna geen angstaanvallen meer en is dat aardig onder controle. Maar ook kan ik snel pijn voelen als ik het idee heb dat iemand niet me wil praten of ik niet uitgenodigd word bijvoorbeeld op een verjaardag. Terwijl dat meestal niks met mij te maken heeft. Soms vloeien er nog tranen als ik bijvoorbeeld getriggerd word doordat ik bijvoorbeeld een verhaal lees van iemand die is/word gepest. Of als er op het nieuws is dat er weer iemand zelfmoord heeft gepleegd omdat hij/zij het gepest worden niet meer aan kon. 

Ik ben ontzettend blij dat er steeds meer ook door politie op scholen word gesproken over de gevolgen van pesten. Waaronder dus ook vaak zelfmoord. Als kinderen erg jong zijn dan zien ze niet in dat wat ze zeggen of doen grote gevolgen kan hebben voor de ander, maar hoe ouder een kind word hoe beter hij/zij dat gaat inzien en begrijpen.  

Mijn advies voor kinderen/mensen die worden gepest: Praat er over met iemand die je vertrouwd, schrijf dingen op in een schrift of een dagboek zodat je het kan teruglezen en ook aan anderen kan laten lezen. Ook voor de verwerking kan dat erg helpen. 

Mijn advies voor de pesters: uit je eigen onzekerheden niet op de ander en denk goed na over wat je zegt en doet. Het kan enorm grote gevolgen hebben voor de ander en dat wil jij/u niet of jouw/uw geweten hebben! 

Ook hierbij geldt, stuur me gerust een mailtje als jij/u hierover wil praten.