De andere kant van Facebook en sociale media

 

Soms weet ik niet meer waarom ik Facebook ook alweer zo leuk vond, ik zie zoveel haat, negativiteit, discussies over corona, liefdeloosheid en bijzondere artikels , dat het me frustreert en het me gewoon soms heel boos en verdrietig maakt.

Iedereen die regelmatig op Facebook kijkt ziet dat ik best wel vaak iets deel op mijn pagina. Ik doe dit omdat ik enthousiast word of het onderwerp heel interessant vind en ik het leuk vind om contact te hebben met mensen om me heen op die manier. Zo is het naar mijn idee ook bedoeld.

Maar ik schrik gewoon heel erg als ik dan reacties lees onder een artikel over een overleden 18 jarige jongen. Hij kwam onder een tram die hij niet had gezien en gehoord. Hij fietste aan de verkeerde kant van de weg en had oordopjes in. Ja , het is misschien niet slim, maar hij is er niet meer, deze fout werd hem fataal en zijn ouders, verdere familie en vrienden missen hem dagelijks. Elk mens maakt fouten, in het verkeer, thuis of waar dan ook, en we mogen heel dankbaar zijn als ons dan niks overkomt. mensen zeggen gewoon: Eigen schuld, iedereen begint over de oordopjes die hij niet had moeten dragen en geven eindeloos commentaar. Ik vind dit echt verschrikkelijk. Zo ook met jongeren die in het nieuws komen door het gebruik van alcohol , drugs of lachgas. ouders die hun kind verliezen door 1 van deze verslavingen. Of tieners die hun leven lang problemen ondervinden na het gebruik van lachgas, alcohol of drugs. Het is heel makkelijk oordelen vanuit huis , achter de computer of op ons mobiel, maar weten wij waarom deze tieners/jongeren hiervoor kiezen? Maken we niet allemaal keuzes die niet handig zijn of soms grote gevolgen (hadden) kunnen hebben?

In tijden dat het met mij niet lekker ging kocht ik eindeloos veel snoep, koek, chips en alles wat ongezond is, dit had zeker gevolgen voor mijn gebit en de tandarts werd ook echt boos op mij. Aan de ene kant was ze mijn gaatjes aan het vullen en aan de andere kant zorgde ik weer voor een paar gaatjes erbij. Ik was er op een gegeven moment klaar mee en dacht: Nu ga ik er iets aan doen. Nu eet ik het met mate en dat is duidelijk merkbaar (en de tandarts is trots op me 😉 ) Ook zit ik veel beter in mijn vel omdat suiker even een oppepper geeft, maar uiteindelijk hielp het totaal niet. Het heeft niet zulke grote gevolgen voor mijn gezondheid als alcohol , drugs of lachgas, maar ik bedoel te zeggen dat we niet te snel moeten oordelen over anderen en beter kunnen bidden voor de ander, meeleven met nabestaanden en anders gewoon niks zeggen. En dat we onszelf heel goed moeten nakijken eerst, want uiteindelijk zit er in iedereen wel een neiging naar verslaving zoals geld, mobiel, sociale media, werken , suiker enz. Wees een beetje lief voor elkaar en denk 2 keer na voor je een reactie plaatst onder een bericht, zo word de wereld een stuk beter.